Grija de a-ti crea un look este o preocupare relativ recenta. Nu-mi aduc aminte ca acum 50 de ani macar sa fi existat acest cuvant. Desigur, dorinta de a fi eleganta si a arata ingrijit,sofisticat,aparte nu tine cont de timp sau moda.

De exemplu, in perioada interbelica, femeile nu concepeau sa iasa din casa fara palarie si manusi de dantela, iar ciorapii de matase erau un must have al fiecarui sezon. Si dincolo de conveniente si obisnuinte, era cu siguranta o interpretare personala a stilului, chiar daca nu existau designeri, labeluri, fashion statementuri si alte “uri” curente. Mai aproape de noi, catwalkul dicteaza ce trebuie, nu trebuie sau ar trebui sa purtam chiar si cand iesim la jogging. Si atunci, este moda o dictatura sau o decizie personala?

De cele mai multe ori, ni se spune ca stilul personal e cel care conteaza. Ca a fi la moda inseamna de fapt a fi in armonie cu tine si ca hainele doar subliniaza acea stare de eleganta si gratie naturala. In realitate, desi cu toate ne-am dori sa obtinem aceasta naturalete prin mijloace la fel de naturale, nu reusim. Si apelam la cele mai la indemana variante: un make up sofisticat, tratamente de infrumusetare si tinute care sa ne scoata din anonimat. Si fie ca le alegem din magazine necunoscute recomandate prin filiera prietenelor sau de la cele mai renumite branduri, fie ca cedem tendintelor cu totul sau doar selectam atent variante care sa se potrivessca cu cine suntem, moda ne dicteaza optiunile. Linia de demarcatie intre fashion victim si fashion tester este una personala.

Moda vine si trece. Stilul insa ti-l creezi de-a lungul timpului. Si conteaza doar in masura in care te simti bine, libera, lejera, nu ca o aparitie scoasa din cutie, plina de etichete scumpe si care iti iau ochii. Da, ne place sa admiram persoane care reusesc asemenea outfituri de la distanta, dar am vrea oare sa fim ele? Nu cred, cred ca fiecare femeie care se simte bine in pielea ei, are ce arata si isi va gasi forma de expresie cea mai potrivita indiferent ca o face prin stilul vestimentar sau cel personal. De la rochia neagra de seara din cutia cu funda la aparitia autentica si originala pe scena propriei personalitati, e un drum care tine de firesc, natural, proaspat, poate lucrat in detaliu dar care da impresia de lejer, effort free. Si cum frumusetea sta in micile imperfectiuni care ne sunt caracteristice, ce conteza e sa fii tu insati, in orice situatie. Moda firescului nu va trece niciodata.

Advertisements